Wat is Tuina massagetherapie?


Heb je behoefte aan een massage die je niet alleen tot diep in het lichaam weet aan te raken, maar ook jouw klacht kan verlichten of verhelpen? Of sluimerende klachten kan opsporen en daarmee voorkomen? Of een de-stress massage met z’n eigen individuele accenten? Ik nodig je hierbij uit.

WAT IS TUINA?

Tuina of Tui Na (spreek uit: ‘twiena’) valt samen met ondermeer acupunctuur, Chinese kruiden en Qi Gong onder de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

  • het kan een diversiteit aan hedendaagse fysieke en/of geestelijke klachten met succes behandelen;
  • het kan als een lichaamsscan sluimerende klachten opsporen en daarmee voorkomen of bestaande acute en chronische klachten behandelen;
  • het is een van de meest effectieve massagevormen door het gebruik van verschillende diagnostische hulpmiddelen als de tong en de pols, het masseren van acupunctuurpunten (acupressuur) en het gebruik van een scala aan unieke massagetechnieken en lichaamsmanipulaties;
  • het maakt indien nodig gebruik van aanvullende technieken uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) zoals guasha, moxa en cupping;
  • ondanks zijn eeuwenoude, historische oorsprong is de Chinese geneeskunde, waar Tuina deel vanuit maakt, zeer geavanceerd en van deze tijd, te vergelijken met de huidige, westerse medische wetenschap met als belangrijkste verschil dat Tuina een holistische benadering heeft en niet – zoals in de westerse geneeskunde gebruikelijk is – alleen aan symptoombestrijding doet, maar ook de onderliggende oorzaak behandelt.
HOE WERKT TUINA?

In een notendop is Tuina gebaseerd op het idee dat klachten voortkomen uit een disbalans van de Qi, de lichaamsenergie, in de meridianen en organen. Door de massage wordt de balans volgens het Yin-Yang principe hersteld. Hierbij wordt de circulatie van de Qi, bloed en de lichaamsvloeistoffen bevorderd en worden de meridianen en de organen in evenwicht gebracht. Uiteindelijk activeert Tuina hiermee het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Daarnaast heeft Tuina evenals andere massagevormen een aantal algemene, weldadige effecten zowel op het lichaam als de geest zoals het bevorderen van de doorstroming van energie, bloed en lymfen, het bevorderen van de ademhaling, het versterken van het immuunsysteem, het maakt bewuster van het lichaam en brengt het lichaam en geest meer in balans.

BEHANDELINGEN & KLACHTEN

Ik geef zowel therapeutische de-stress massages (met z’n eigen individuele accenten) als meer specifieke, klachtgerichte behandelingen. Een overmate aan stress is tegenwoordig een van de meest voorkomende klachten en veroorzaker van andere klachten. De-stress massages zijn volledig gericht op ‘ontstressen’ en bevat z’n eigen accenten, afgestemd op jou. Meer over deze behandelingen zie mijn artikel: ‘To de-stress your own life: a catch-22?’

Bij meer specifieke klachten zijn goede resultaten ondermeer bekend bij vele spier -en gewrichtsklachten (o.a. nekpijn, schouderpijn/frozen shoulder, pols/carpaal tunnel syndroom, rugklachten, tennis elleboog, knie, heup en enkel), diverse soorten hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten, menstruatieklachten, overgangsklachten, astma en bronchitus en een zwak immuunsysteem. Mocht jouw klacht er niet bijstaan, dan raad ik je aan deze wel voor te leggen want deze lijst is zeker niet compleet.

Contra-indicaties: in gevallen van hoge koorts, osteoporose, zware infecties en/of zweren, trombose en aderontstekingen, na recente botoperaties of botbreuken, besmettelijke ziekten, serieuze huidproblemen, open wonden en een zware depressie wordt een behandeling ontraden.

SPECIALISATIES
ZWANGERSCHAP COACHING & BEGELEIDING (Acupressuur)

Mocht je hoogzwanger zijn dan bied ik voor jou (eventueel samen met jouw partner) een kort traject aan in het laatste trimester in aanloop op jouw bevalling. Het gaat hierbij om één of meerdere behandelingen in de laatste 4 of 5 weken voor jouw uitgerekende datum. Uit de praktijk is gebleken dat acupressuur (in dit geval een combinatie van tuina & reflexzonetherapie) een uitkomst kan zijn als het gaat om het creëren van een voorspoedige, soepel verlopende bevalling. Na een heldere instructie van deze punten kan je er thuis ook zelf mee aan de slag. Over het hoe en waarom meer info hier. Daarnaast is het eveneens mogelijk eerder in de zwangerschap, zeker als er de bekende zwangerschapsklachten zijn, langs te komen voor een afspraak.

OPLEIDING

HBO-opleiding (3-jarig) tot masseur & massagetherapeut bij Total Health en Bo Yi.

PERSOONLIJKE NOOT

Het aanleren van Tuina is een ware eye-opener geweest. Als massegetherapeut bood het mij zowel qua kennis als technieken zo’n nieuw repertoire waardoor het mijn massages naar een completer en hoger niveau heeft gebracht.


Let op! De massage vervangt nooit een consult met een arts of een medisch specialist. Ik ben een voorstander van een combinatie van reguliere en alternatieve geneeswijzen indien dit nodig is. Verder draag ik geen verantwoordelijkheid voor de interpretatie van de informatie op deze website. Bij onduidelijkheden graag contact met mij opnemen.