Een cupping behandeling

Sinds het gebruik van ‘cupping’ tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016, waar meerdere atleten waaronder de befaamde Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, rondliepen met opvallend rood -of paarsachtige, cirkelvormige vlekken op hun lichaam, is cupping wereldwijd bekend. Neem een kijkje op YouTube en je weet wat ik bedoel. Wat maakt deze detox behandeling zo bijzonder?

Cupping is binnen de Chinese geneeskunde een deep tissue-therapie waarbij met glazen of plastic cups een vacuüm wordt gecreëerd op de huid. Hierdoor worden o.a. de Qi (lichaamsenergie), het bloed en toxische stoffen in beweging gebracht en naar de oppervlakte getrokken. De zuigende kracht die hierbij ontstaat verklaart het ontstaan van de gekleurde, cirkelvormige vlekken op het lichaam, die meestal na een paar dagen zijn verdwenen. De cups kunnen daarbij zowel statisch worden aangebracht als dat er een massage mee wordt gedaan. In mijn praktijk werk ik alleen met plastic cups zonder vuur.

Cupping met plastic cups

Deze behandeling is zowel bedoeld als een preventief werkende behandeling ter voorkoming van klachten als één gericht op ondermeer klachten zoals stijve spieren, lage rug, -nek -of schouderpijn of bijv. bepaalde sportblessures. Cupping heft in een notendop blokkades in het lichaam op waardoor de Qi (lichaamsenergie) weer beter kan gaan stromen. Hierbij worden o.a. toxische stoffen losgelaten, de bloeddoorstroming extra gestimuleerd en het zenuwstelstel gekalmeerd.

In beide gevallen werkt de behandeling in de regel ontspannend en helend. Voor meer info: de demo-clip.

Praktische info:

  • Duur behandeling: 75 min.
  • Tarief: 67,50 Euro
  • Vergoeding: met een aanvullend pakket ‘alternatieve geneeswijzen’ deels vergoed door de verzekeraars.

Reminders:

  • in het algemeen geldt bij deze behandeling: baat het niet, dan schaadt het niet.
  • een tweede behandeling kan eventueel nodig kan zijn, afhankelijk van de uitkomst van de behandeling, maar in de regel is dit niet zo.
  • contra-indicaties: zwangere vrouwen, open wonden, ontstekingen, tumoren, te weinig bloedplaatjes of een ander bloedstollingsprobleem, spataders, ernstig oedeem, hepatitis B en HIV, verzwakte of oudere mensen en eventueel tijdens menstruatie (gebied van onderbuik en onderrug).