Workshops


Naast mijn praktijk heb ik in de loop van de jaren ook een aantal workshops ontwikkeld die ik op diverse locaties heb gegeven. De onderwerpen komen voort uit mijn werk als therapeut, maar eveneens uit mijn persoonlijke interesse. Voor interesse in een van mijn workshops op een evenement, festival of binnen een organisatie, neem contact met me op. Hier een overzicht van de workshops.

Doe-het-zelf acupressuur

Acupressuur (het masseren van acupunctuurpunten) is niet alleen een methode die ikzelf veel gebruik, maar ik geef deze methode ook soms mee in de adviezen die ik aan cliënten geef. Behalve dat dit therapeutische redenen kan hebben, ben ik eveneens een voorstander van ‘self empowerment’ oftewel ‘zelfbekrachtiging’. De cliënt laten zien dat als het gaat om ‘zelfheling’ – het mechanisme dat ik in essentie aanspreek als ik praktiseer – zijzelf meer kunnen doen dan zij zelf vaak weten. Het meest ideale resultaat hierbij is dat zij sterker in hun eigen schoenen komen te staan en bij klachten uiteindelijk minder afhankelijk worden van een therapeut.

Introtekst

“Hoe is het om zelf acupunctuurpunten te gaan masseren op jouw eigen lichaam of dat van een ander? Met ‘aanraking’ als de toetssteen. Jouw of andermans lichaam te ontdekken via deze energetische toegangspoortjes. Een vorm van ‘self empowerment’ waarbij je verantwoording neemt voor het ‘Zijn’ van jouw eigen lichaam. Wees welkom in de wonderlijke wereld van de acupressuur punten!” ?


EFT als zelfhulpmiddel

EFT (‘Emotional Freedom Techniques’) is een methode die ik eveneens kan meegeven in de adviezen aan mijn cliënten. Het maakt deel uit van de ‘energie psychologie’, een tak van de psychologie die ‘exposure -en cognitieve therapie’ combineert met niet-westerse, holistische, somatische methoden. In de regel wordt EFT gebruikt door psychiaters, psychologen en andersoortige therapeuten. Hierbij worden de acupunctuurpunten aangesproken als het gaat om het lichamelijke gedeelte. Het achterliggende idee bij EFT is dat een negatieve emotie een verstoring kan veroorzaken in ons energiesysteem waarna het zich opslaat in lichaam & geest. Dit kan het dagelijkse, optimale functioneren in de weg gaan staan. EFT kan die emotionele lading neutraliseren. Als zodanig is het ondermeer succesvol ingezet bij trauma’s, fobieën, faalangst (examen-, rij- of vliegangst), stress, depressie, verslavingen en zelfs bij fysieke klachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat EFT positieve, fysiologische veranderingen teweeg kan in de hersenen en zelfs invloed kan hebben op de werking van de genen. Hoewel er tegenwoordig meerdere versies van EFT bestaan, gebruik ik de klinische basisversie van EFT als uitgangspunt, mede omdat deze versie ook vaak wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek.

Introtekst

“Wat als is gebleken dat een schijnbaar simpele oefening als ‘EFT’ emotionele blokkades in lichaam & geest kan oplossen? Kloppen op een aantal plekken op het lichaam waarbij je tegelijk een affirmatie uitspreekt? Is het werkelijk zo eenvoudig? Maak kennis met deze bijzondere vorm van ‘acupunctuur zonder naalden’. Wees welkom!” ?


De kracht van de 8

Deze workshop heeft de groepsintentie tot onderwerp. Het is geïnspireerd op het werk van journaliste Lynne McTaggart, met name haar boek ‘The Power of Eight’. Hierin heeft zij wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van ‘de intentie’. Een intentie is kortweg een doelgerichte gedachte waarvan de energie het vermogen heeft om de fysieke realiteit te veranderen. In dit boek heeft de groepsintentie haar focus en luidt haar belangrijkste conclusie: het zetten van een intentie met een groep werkt niet alleen krachtiger, maar kan eveneens een spiegel effect hebben. Dit laatste houdt in dat het zowel een positieve invloed op de intentie-zettende ontvanger kan hebben als op de begeleidende ‘gevers’ bij de intentie. Mijn opzet achter deze workshop is tweeledig. De deelnemers laten ervaren hoe een dergelijke groep werkt en tegelijk hen de basisprincipes mee geven om eventueel zelf met een dergelijke groep aan de slag te gaan.

Introtekst

Wat als is gebleken dat het zetten van een intentie krachtiger kan werken in een groep dan dit in je eentje te doen? Dat in een groep zowel ‘de ontvanger’ van de intentie als ‘de gevers’ een heling in hun leven kunnen gaan ervaren? In deze experimentele, ‘try-out’ workshop gaan we niet alleen een dergelijke intentie neerzetten, maar biedt het je ook de mogelijkheid om hierna zelf een dergelijke groep te beginnen. Wees welkom!