Doe-het-zelf moxatherapie – of hoe een stick in een toverstaf kan veranderen


Moxa. Je hebt het tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Sticks, kegeltjes, of losse bundels die zelf vormgegeven kunnen worden. Maar wat maakt moxatherapie nu eigenlijk zo waardevol binnen de geneeskrachtige keuken van de Chinese geneeskunde? Uit een recent onderzoek blijkt dat een moxa-behandeling op de navel de darmflora kan verbeteren. Ook kan het tijdens een zwangerschap een stuitligging positief beïnvloeden door het bij de kleine teen te houden. In China zelf zweren ter bevordering van de vitaliteit vooral ouderen erbij als een regelmatig, soms dagelijks ritueel. Kortom, moxa lijkt z’n waarde inmiddels wel te hebben bewezen.

Maar wat gebeurt er precies tijdens moxatherapie? In een notendop wordt samengeperst bijvoetkruid (‘Artemisia vulgaris’) verbrand waarbij het op of bij acupunctuurpunten wordt gehouden. Hierbij kunnen de punten worden ‘gevoed’ of wordt er iets ‘verwijderd’. Daarmee kan het de immuniteit een boost kan geven, de lichaamsenergie versterken, ziekmakende factoren als ‘koude’ of ‘damp’ in het lichaam oplossen en de algehele vitaliteit verhogen. Als zodanig wordt het binnen de Chinese geneeskunde ingezet ter verlichting of bestrijding van vele verschillende aandoeningen. Een theorie die de werking zou verklaren luidt dat het bij verbranding dezelfde energetische frequentie zou hebben als de Qi of lichaamsenergie. Als dit waar is, hoe wonderbaarlijk is dit?

Nu gebruik ik moxatherapie in m’n praktijk de afgelopen twee jaar meer en meer. Niet zozeer tijdens behandelingen, maar als een doe-het-zelf therapie die cliënten thuis kunnen gaan doen. Het is namelijk tamelijk tijdrovend om dit tijdens de behandelingen zelf te doen. Tijd die ik dan op een andere manier kan gebruiken. Tevens versterk ik graag het vertrouwen van de cliënt in z’n eigen kunnen door het te adviseren. Zelf niet alleen getuige te zijn van het zelfhelende vermogen van het lichaam, maar dit zelf ook te activeren. ‘Self-Empowerment’ in een Chinees jasje. Het mes snijdt hier aan twee kanten.

Bij dit advies vertel ik mijn cliënten dat het makkelijk thuis uit te voeren is. Dit klopt ook als het gaat om de praktische uitvoering ervan, maar het doet daarnaast ook een beroep op persoonlijke kwaliteiten van de cliënt die vallen onder de noemer ‘mindfulness’. ‘Routineus handelen’ is in dit geval uit den boze. Moxa vraagt bij de uitvoering om innerlijke rust, aandacht en intentie. Ik durf zelfs te stellen dat het effect ervan voor tenminste 50% hierdoor wordt bepaald. Mocht de cliënt hier onvoldoende toe in staat zijn, dan is de therapie tevens een manier om zich dit meer eigen te maken. ‘Mindfulness’ kan de moxastick veranderen in een toverstaf. Warm, kruidig, aromatisch, maar belangrijker nog, met een brandende focus die het lichaam werkelijk kan behagen & helen ?