Wat is Chinese acupunctuur?


Heb je last van een lichamelijke of geestelijke klacht waar de reguliere medische zorg niet of niet afdoende raad mee weet? Waar je al langer vanaf wilt of tenminste verlichting voor zoekt? Waarbij jouw Qi of lichaamsenergie volgens het Yin-Yang principe weer in balans wordt gebracht. Ik nodig je hierbij uit.

De klassieke Chinese acupunctuur (‘acu’ = met de naald en ‘punctuur’ = insteken) maakt samen met ondermeer Tuina, Chinese kruiden en Qi Gong deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). In mijn praktijk gebruik ik het zowel als een zelfstandige geneeswijze of in combinatie met Tuina en voetreflexmassage. Acupunctuur is door de WHO (World Health Organization), een internationale autoriteit op het gebied van gezondheid, als een volwaardige geneeswijze erkend.

  • het kan een diversiteit aan hedendaagse fysieke en/of geestelijke klachten met succes behandelen;
  • het is een van de meest effectieve alternatieve geneeswijzen door het gebruik van verschillende diagnostische hulpmiddelen als het bekijken van de tong, het voelen van de pols, het meenemen van de uiterlijke, persoonlijkheid -en geestelijke kenmerken van een cliënt en het aanvullend gebruik – indien nodig – van een scala aan unieke technieken als cupping, moxa en guasha;
  • ondanks zijn eeuwenoude, historische oorsprong is de Chinese geneeskunde zeer geavanceerd en van deze tijd, te vergelijken met de huidige, westerse medische wetenschap met als belangrijkste verschil dat acupunctuur een holistische benadering heeft en niet – zoals in de westerse geneeskunde gebruikelijk is – alleen aan symptoombestrijding doet, maar ook de onderliggende oorzaak behandelt.
HOE WERKT ACUPUNCTUUR?

In een notendop is acupunctuur evenals Tuina gebaseerd op het idee dat klachten voortkomen uit een disbalans van de Qi, de lichaamsenergie, in de meridianen en organen. Door het stimuleren van bepaalde punten op of in het lichaam met behulp van naalden wordt de balans volgens het Yin-Yang principe hersteld. Hierbij wordt de circulatie van de Qi, bloed en de lichaamsvloeistoffen bevorderd en worden de meridianen en de organen in evenwicht gebracht. Uiteindelijk activeert acupunctuur hiermee het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Daarnaast heeft acupunctuur een aantal algemene, weldadige effecten zowel op het lichaam als de geest zoals het bevorderen van de doorstroming van energie, bloed en lymfen, het bevorderen van de ademhaling, het versterken van het immuunsysteem, het maakt bewuster van het lichaam en brengt het lichaam en geest meer in balans.

BEHANDELINGEN EN KLACHTEN

Acupunctuur kan evenals Tuina een diversiteit aan hedendaagse fysieke en/of geestelijke klachten met succes behandelen. Goede resultaten zijn ondermeer bekend bij vele spier -en gewrichtsklachten (o.a. nekpijn, schouderpijn/frozen shoulder, pols/carpaal tunnel syndroom, rugklachten, tennis elleboog, knie, heup en enkel), diverse soorten hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten, menstruatieklachten, overgangsklachten, astma, bronchitus, hooikoorts en een zwak immuunsysteem. Mocht jouw klacht er niet bijstaan, dan raad ik je aan deze wel voor te leggen want deze lijst is zeker niet compleet.

Contra-indicaties: onverklaard gewichtsverlies (meer dan 5 kg per maand), kanker in de voorgeschiedenis, misselijkheid, braken en visuele stoornissen, nachtelijke pijn die aanhoudt bij verandering van houding, langer bestaande onverklaarde koorts.

SPECIALISATIES
ONLINE ACUPUNCTUUR BEHANDELINGEN

Hier meer info over dit soort behandelingen: acupunctuur-online-behandelingen

OPLEIDING

HBO-opleiding (3-jarig) tot acupuncturist bij Bo Yi en Qing-Bai.

PERSOONLIJKE NOOT

Na Tuina is het aanleren van acupunctuur opnieuw een ware eye-opener voor me geweest. Als therapeut biedt het mij zowel qua kennis als technieken zo’n nieuw repertoire waardoor het mijn behandelingen naar een completer en hoger niveau heeft gebracht.


Let op! Acupunctuur vervangt nooit een consult met een arts of een medisch specialist. Ik ben een voorstander van een combinatie van reguliere en alternatieve geneeswijzen indien dit nodig is. Verder draag ik geen verantwoordelijkheid voor de interpretatie van de informatie op deze website. Bij onduidelijkheden graag contact met mij opnemen.