Acupunctuur & ‘body de-armouring’


Hoewel ‘body de-armouring’ tegenwoordig bekend is uit diverse alternatieve therapieën, is nagenoeg onbekend dat acupunctuur ook hiervoor kan worden ingezet. Een specialisatie die in essentie is gericht op het afpellen van fysieke en psychische lagen. Lagen die zich als schilden in en om het lichaam bevinden en waarvan de oorzaak intens of herhaaldelijk aangebracht trauma is, fysiek en/of psychisch. Bewust of onbewust aangebracht trauma. Het belemmert iemands optimale functioneren en gaat vaak gepaard met chronische klachten. Deze vorm van acupunctuur vraagt nogal eens om gecombineerd te worden met psycho-emotioneel werk zoals bijv. EFT, meditaties/visualisaties/ademhalingsoefeningen of oefeningen gericht op het veranderen van gefixeerde of dogmatische overtuigingen in het eigen denken. Oftewel, een bijzondere vorm van ‘diepte-acupunctuur’.

De zeven schilden of gebieden uit ‘body de-armouring’

Korte introductie ‘body de-armouring’

‘Armour’. Deze term is geïntroduceerd door de Oostenrijkse arts en psycho-analist Wilhelm Reich (1897-1957). Een student van Reich, Alexander Lowen, ontwikkelde op basis hiervan een bio-energetische therapie, ‘Bioenergetic Analysis’, een vorm van somatische psychotherapie.
Vrij vertaald is een ‘body armour’ een schild om een bepaald gebied van het lichaam. Een schild dat is ontstaan na herhaaldelijk aangebracht en onverwerkt trauma of psycho-emotionele agressie. Als antwoord hierop ontwikkelt het lichaam in de spieren en pezen een beschermende laag. Behalve dat dergelijke schilden abnormale spierspanningen in bepaalde gebieden kan laten ontstaan, kan dit op z’n beurt weer leiden tot anatomische, mechanische disfuncties of orgaan gerelateerde klachten.

Welke schilden/gebieden zijn er?

De zeven verschillende schilden/gebieden komen bijna allen overeen met de zeven chakra’s uit het Indiase Yoga-systeem. De genoemde punten bij de gebieden zijn de relevante acupunctuurpunten.


1. Het oculaire gebied (het 7e en 6e chakra)

2. Het orale gebied

3. Het cervicale gebied (het 5e chakra)

4. Het thoracale gebied (het 4e chakra)

5. Het diafragmatische gebied ((het 3e chakra)

6. Het abdominale gebied (het 2e chakra)

7. Het bekkengebied (het 1ste chakra)

Welke gerelateerde klachten kan acupunctuur voor ‘body de-armouring’ behandelen?

  • chronische spierspanning of pijn;
  • verkeerde lichaamshoudingen;
  • terugkerende en resistente orgaan pathologieën;
  • psychosomatisch klachten;
  • gefixeerde psychologische gewoontes of gedragingen;
  • het loslaten van lang bestaande traumatische herinneringen.

Werkwijze, samenwerking, hulpmiddelen, vertrouwenspersoon & praktische informatie

Voor meer info hierover verwijs ik graag naar mijn website-artikel: https://praktijkdehanden.nl/acupunctuur-en-psycho-emotionele-spirituele-klachten-pes/

Welkom!

Heb je het idee dat een dergelijke behandeling jou zou kunnen helpen of heb je hier nog vragen over, neem vrijblijvend contact met me op. Telefonisch/Whatsapp (06-16135455) of per email (dehanden@yahoo.nl).